این 12 میوه برای پایین آوردن قند خون مفیدند

قند خون بالا یا هایپرگلایسمی که یکی از بیماری‌های خطرناک و شایع در سراسر جهان است، می‌تواند باعث بروز بیماری‌هایی همچون بیماری‌های قلبی-عروقی، آسیب‌های عصبی، عفونت‌های پوستی، عفونت‌های دهانی و مشکلات بینایی شود.

سکته قلبی، سکته مغزی و بیماری‌های کلیوی از دیگر عوارض بروز افزایش قند خون بوده که در نتیجه‌ی آسیب به رگ‌های خونی اتفاق می‌افتد. آمارها نشان می‌دهد از هر ۳ بزرگسال، ۱ نفر در معرض ابتلا به دیابت بوده که می‌توان با تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی از بروز آن پیش‌گیری کرد. یکی از نکات مهم در رژیم غذایی سالم، مصرف مقدار کافی از میوه‌های مفید برای سلامت قند خون است.

بیماران دیابتی هم می‌توانند با رعایت برخی نکات مانند توجه به شاخص گلیسمی و میزان مصرف، میوه را در سبد غذایی خود جای دهند. اما چه میوه‌هایی قند خون را پایین می‌آورد؟ برای یافتن پاسخ این سوال و شناخت بهترین و بدترین میوه‌ها برای قند خون بالا با این مقاله همراه شوید.

۱.سیب، مفید برای کاهش قند خون​

سیب به عنوان یک میوه ضد قند خون از شاخص گلیسمی پایینی برخوردار است. میوه‌ای سرشار از فیبر که برای کنترل قند خون مفید است. سیب حاوی مقدار زیادی پلی‌فنول است؛ ترکیبی گیاهی که به عنوان یک آنتی اکسیدان عالی عمل کرده و خاصیت ضدسرطانی دارد. پلی‌فنول‌ها همچنین با تحریک تولید انسولین باعث کنترل سطح قند خون و جلوگیری از افزایش یا کاهش آن در بدن می‌شوند.

۲. شاتوت موثر بر کنترل قند خون

شاخص گلیسمی شاتوت ۲۵ است؛ بنابراین می‌توان آن را یکی از میوه‌های ضد قند خون نام برد. معمولا میوه‌ها و مواد غذایی که شاخص گلیسمی (GI) بین ۱-۵۵ دارند را به عنوان موادغذایی مفید برای سطح گلوکز و قند خون معرفی می‌کنند. شاتوت با خاصیت آنتی‌اکسیدانی و فیبر فراوان باعث کاهش مقاومت به انسولین و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ می‌شود.

۳. پرتقال، مفید برای قند خون

پرتقال از جمله میوه‌هایی است که نظرهای متفاوتی درباره تاثیر آن بر قند خون با توجه به عدد شاخص گلیسمی آن وجود دارد. با این حال با توجه به نوع و اندازه آن شاخص گلیسمی پرتقال در حدود ۳۳-۵۲ بوده که هنوز هم می‌توان آن را به عنوان میوه‌ای مفید برای تنظیم سطح قند خون دانست.

پرتقال به دلیل داشتن ویتامین C فراوان، خاصیت ضدالتهابی، آنتی‌اکسیدانی و فیبر فراوانی دارد که برای حفظ سلامت بدن مفید است. برخلاف پرتقال، آب پرتقال و بسیاری از میوه‌های دیگر برای افراد دیابتی مضر بوده؛ چراکه باعث افزایش گلوکز خون می‌شود. به طور کلی بسیاری از میوه‌های خانواده مرکبات را می‌توان به عنوان میوه‌های مناسب برای بیماران مبتلا به قند خونِ بالا توصیه کرد.

۴. بلوبری، مفید برای کاهش قند خون

از دیگر میوه‌هایی که قند خون را پایین می‌آورند، می‌توان به بلوبری اشاره کرد. میوه‌ای سرشار از فیبر که به تنظیم سطح گلوکز خون کمک چشم‌گیری می‌کند. هر فنجان از این میوه حاوی حدود ۳.۵ گرم فیبر است. شاخص گلیسمیِ ۵۳ از دیگر دلایل ارزش بالای بلوبری برای سلامت قند خون افراد دیابتی است. همچنین این میوه حاوی ویتامین K بوده که در بهبود سلامت قلب و استخوان‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند.

۵. کیوی موثر در تنظیم قند خون

کیوی یکی از بهترین میوه‌ها برای کاهش قند خون است. میوه‌ای که دارای قند کمی بود و در مقابل سرشار از فیبر و مفید برای تنظیم گلوکز موجود در خون است. این میوه دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی، ویتامین‌های C و E، لوتئین، زاگزانتین، بتاکاروتن و کلروفیل است که به دلیل وجود این مواد در ترکیبات کیوی عملکرد ضدالتهابی و کاهش استرس اکسیداتیو در بدن دارد.

به همین دلیل باعث افزایش انرژی و کاهش خستگی می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد کیوی در مقایسه با سیب و گریپ‌فروت خاصیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری دارد. همچنین مصرف این میوه به همراه پوست آن باعث افزایش محتوای فیبری، ویتامین E و فولات موجود در آن می‌شود.

۶. نارگیل، مفید برای تنظیم سطوح قند خون

نارگیل به ویژه نارگیل خشک شده سرشار از فیبر بوده که باعث کاهش قند خون می‌شود. همچنین منگنز موجود در این میوه باعث فعال‌سازی آنزیم‌های ضروری برای سوخت‌وساز چربی و گلوکز در بدن شده که به همراه سلنیوم موجود در نارگیل باعث بهبود عملکرد انسولین در بدن و جذب بهتر گلوکز توسط سلول‌ها می‌شود. نارگیل خشک‌شده گزینه مناسبی برای جایگزینی با میان‌وعده‌های شیرین است.

۷. گریپ‌فروت، میوه‌ای عالی برای کاهش قند خون

یکی دیگر از میوه‌های مفید برای کاهش قند خون گریپ‌فروت است. میوه‌ای سرشار از فیبر که علاوه‌بر بهبود هضم و عملکرد گوارش باعث تنظیم گلوکز خون و سیری طولانی‌مدت می‌شود. ویتامین C، بتاکاروتن که در بدن به ویتامین  Aتبدیل شده، لیکوپن که خاصیت ضدسرطانی دارد و فلاوانون‌ها که خواص ضدالتهابی داشته، همگی از ترکیبات موجود در گریپ‌فروت بوده و باعث افزایش سلامت بدن می‌شوند. همچنین تاثیرات رضایت‌بخشی بر بهبود عملکرد انسولین در بدن دارد.

۸. تاثیرآلبالو بر کنترل قند خون

تحقیقات نشان می‌دهد ترکیبات شیمیایی موجود در آلبالو به ویژه آنتوسیانین که رنگ قرمز میوه ناشی از آن بوده، باعث افزایش حساسیت به انسولین و بهبود سطح قند خون در بدن می‌شود. آلبالو در کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی هم موثر است. از سوی دیگر مقدار ناچیز قند موجود در این میوه آن را به میوه‌ای ایده‌آل برای مصرف بیماران دیابتی تبدیل کرده‌است.

۹. آووکادو موثر بر تنظیم قند خون

آووکادو سرشار از چربی‌های مفید برای بدن، فیبر، ویتامین‌ها و سایر مواد معدنی بوده که آن را به یکی از بهترین مواد غذایی برای رژیم غذایی سالم تبدیل کرده‌است. سندرم متابولیک مجموعه‌ای از اختلال‌های مضر برای بدن بوده که معمولا با هم ایجاد می‌شوند و باعث به خطر افتادن سلامت افراد می‌شوند.

فشار خون بالا، دیابت نوع ۲، چربی خون، افزایش انسولین در بدن، افزایش کلسترول و بروز بیماری‌های قلبی نمونه‌ای از اختلال‌های دیده شده در سندرم متابولیک هستند. آووکادو با کاهش چربی و سطوح قند خون احتمال کاهش بروز این سندرم را به همراه دارد.

۱۰. هلو ،میوه ای مفید برای کاهش قند خون

یک هلو متوسط حاوی ۵۹ کالری و ۱۴ گرم کربوهیدرات است. منبعی غنی از پتاسیم، دارای ویتامین C و بتاکاروتن بوده که باعث بهبود سلامت بینایی و عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن می‌شود. پتاسیم موجود در این میوه باعث تنظیم سطوح مایعات در بدن هم می‌شود. از دیگر خواص این میوه می‌توان به درمان اضافه وزن، ضدسرطان، بهبود عملکرد سیستم عصبی و بهبود سلامت پوست اشاره کرد. ترکیبات موجود در هلو نقش موثری در مبارزه با دیابت، مشکلات قلبی عروقی و چاقی دارد.

۱۱. گلابی، مفید برای پیش‌گیری از افزایش قند خون

اگر به دنبال یک میان‌وعده عالی برای بیماران مبتلا به دیابت هستید، گلابی یک انتخاب عالی است. میوه‌ای دارای مواد معدنی و ویتامین‌های بسیاری همچون کلسیم، پتاسیم، آهن و منیزیم که نقش مهمی در بهبود سلامت بدن دارد. از دیگر مواد مفید موجود در ترکیبات گلابی می‌توان به ویتامین‌های K، E، C، فولات، بتاکاروتن، کولین، رتینول و لوتئین اشاره کرد. مصرف گلابی به همراه پوست آن توصیه می‌شود؛ چراکه پوست این میوه سرشار از فیبر بوده و باعث کاهش کلسترول و خطر ابتلا به چاقی می‌شود.

۱۲. آلو، میوه‌ای خوشمزه برای کاهش قند خون

آلو یکی از بهترین میوه‌ها برای بیماران مبتلا به دیابت است؛ علت این امر درصد پایین شاخص گلیسمی این میوه است. به همین دلیل علاوه بر پیش‌گیری از افزایش ناگهانی قند خون، به دلیل دیرهضم بودن آلو، ماده غذایی مفیدی برای کاهش اشتها و افزایش سیری در طولانی‌مدت است.

این میوه نقش موثری در کاهش مقاومت به انسولین و افزایش حساسیت به انسولین ایفا می‌کند. نوع فیبر موجود در این میوه، فیبر محلول در آب بوده که عاملی تاثیرگذار بر کنترل سطح قند خون است.

کدام میوه‌ها برای افرادی با قند خون بالا مضر هستند؟

میوه‌هایی با میزان قند طبیعی بالا و شاخص گلیسمی زیاد احتمال افزایش قند خون را به همراه دارند. موز، انبه، آناناس، هندوانه و پاپایا نمونه‌هایی از میوه‌هایی با قند بالا بوده که بهتر است افراد دیابتی در مصرف آن‌ها تعادل را رعایت کنند.

میوه‌های خشک و آب‌میوه هم از دیگر مواردی هستند که باید در مصرف آن‌ها احتیاط شود. در کنار شاخص گلیسمی توجه به میزان مصرف میوه‌ها، حتی میوه‌های مفید برای قند خون، هم مهم است. بین ۱-۳ واحد میوه و با توجه به توصیه پزشک می‌تواند برای افراد مبتلا به قند خون بالا مفید باشد.

جمع‌بندی

به دلیل قند موجود در تمامی میوه‌ها، عده‌ای بر این باورند که بیماران دیابتی به طور کلی از خوردن هرگونه میوه‌ای منع هستند. در صورتی‌که این گفته صحیح نیست. افراد دیابتی هم می‌توانند با رعایت برخی نکات میوه را در رژیم غذایی خود جای دهند.

یکی از مهم‌ترین نکات توجه به شاخص گلیسمی بوده که میوه‌هایی با شاخص گلیسمی پایین مانند سیب، کیوی و انواع توت‌ها برای کنترل سطح قند خون مفید هستند. مورد دیگر توجه به میزان مصرف بوده که مصرف ۲-۳ واحد میوه با در نظر گرفتن دستورات پزشکی برای بیماران دیابتی مجاز است.

 

دیدگاه